Fiscale Stimulans voor aanschaf elektrische scooters door ondernemers

Voordelig elektrisch rijden


De Nederlandse overheid stimuleert de aanschaf van elektrische scooters door ondernemers. Het zou zonde zijn als je hier geen gebruik van maakt! Als ondernemer kun je gebruik maken van verscheidene fiscale regelingen ter bevordering van de aanschaf van elektrische scooters. Het gaat hier om de volgende regelingen:

1: Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA);

2: MIA-regeling (Milieu Investeringsaftrek); en

3: Vamil-regeling (Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen)

Met de KIA krijg je een additionele aftrek op uw inkomen van 28% van de aanschafwaarde in het jaar waarin je de elektrische scooter koopt. Je kan deze regeling simpelweg opgeven tijdens het indienen van de aangifte (aparte categorie voor KIA).

Met de MIA profiteer je van een extra investeringsaftrek (subsidie) van 13,5% van de aanschafwaarde. Dat komt bovenop je gebruikelijke investeringsaftrek. 

Als laatste kan je met de Vamil 75% van de aanschafwaarde afschrijven. Dat kan op een door jouw zelf te bepalen tijdstip en levert een liquiditeit- en rentevoordeel op. 

Het aanvragen van de MIA en/of Vamil moet je zelf doen binnen 3 maanden na aankoop bij het RVO.

Laten we het verduidelijken met een voorbeeld:

Stel je koopt een scooter van €2500,-. Met toepassing van de KIA kan je €700,- (28% van €2500) extra opvoeren en zal je inkomen/winst dus €700,- lager liggen. Met de MIA mag je nog een extra €325,- (13,% van €2500) van je winst/inkomen aftrekken. Stel dat de scooter normaal in 4 jaar afschrijft (€625 per jaar). Via de VAMIL kan je in één keer 75% van het aanschafbedrag aftrekken van de fiscale winst. In dit geval gaat het om €1875,- een voordeel van €1250,- in het jaar van aanschaf (dit is met name een financieringsvoordeel).

Kort samengevat; In het bovenstaande voorbeeld geniet je van een extra belastingaftrek van €2,275. Afhankelijk van jouw belastingtarief kan dat een aardige effectieve belastingvermindering opleveren.

Wij helpen je graag gebruik maken van bovenstaande regeling bij de aanschaf van uw elektrische scooter. Kijk op onze website (www.stekkerscooter.nl) voor meer informatie of stuur een email aan [email protected]


Wat handige links:

https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/milieulijst-en-energielijst/miavamil/elektrisch-aangedreven-brom-snorfiets-met-lithiumhoudende-accu

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/inkomstenbelasting/veranderingen-inkomstenbelasting-2019/investeringsaftrek-2019/kleinschaligheidsinvesteringsaftrek-2019

https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/mia-en-vamil